Momenteel (augustus) is er weer een groot aanbod aan lekkere verse courgettes. Zeker als je zelf een moestuin hebt met enkele courgetteplanten, of als je zoals wij ingeschreven bent in een zelfoogsttuin 🙂 dan kan de hoeveelheid courgetten nu wel groot worden.
We maken nu ook wel vaak courgette klaar om vers te eten: gestoofd, in ratatouille, soep, geroosterd, gevulde courgettes, enz.
Maar zoals elk jaar in augustus zijn er nu bij ons ook weer meer courgettes te oogsten dan wij zin in hebben om direct klaar te maken en op te eten.
Courgettes bewaren voor de wintermaanden
Dus willen we graag wat van het overaanbod courgettes bewaren voor de wintermaanden. Wij doen dat door ze in te vriezen of te drogen.
Je zou ze ook kunnen inmaken/inleggen, maar dat heb ik zelf nog niet gedaan met courgette… als iemand daar goede ervaringen mee heeft, dan mag je dat gerust laten weten én hoe je dat doet!
Courgettes invriezen
Courgettes invriezen gaat eigenlijk heel gemakkelijk, je hoeft ze zelfs niet te blancheren vooraf, je kan courgette gewoon rauw invriezen.
Wij gebruiken courgettes uit de diepvries vooral om soep van te maken, want ze worden wel wat slap en waterig van het invriezen.
Tip: als je goed verse stevige kleinere exemplaren gebruikt, blijven ze iets steviger bij het invriezen.

De kleinere courgettes snij ik gewoon in blokjes. Eerst goed wassen, dan in de lengte doormidden snijden (of in 4 als ze middelgroot zijn) en dan kubusjes ervan snijden.
Als ze gesneden zijn, gaan ze direct per portie in zakjes en snel de vriezer in. Zonder nog eens te wassen of vooraf te blancheren.
De grote courgettes hebben soms een iets hardere schil (niet altijd), als dat het geval is dan schil ik ze eerst.
* Tip – goede richtlijn: als je de schil nog gemakkelijk kan indeuken met je vingernagel, dan is ze ook eetbaar en kan je ze dus je in gerechten verwerken.
Vervolgens snij ik ze in de lengte in 4 of 8 repen en snij het middelste gedeelte met de zaden eruit (dit smaakt vaak bitter bij grote courgettes en die grote pitten zijn ook niet echt fijn in een gerecht), dit mag dan naar de composthoop.
De lange repen zonder pitjes en schil worden dan ook in blokjes gesneden en in zakjes verpakt om in te vriezen.
Courgettes drogen
Dit jaar voor het eerst geprobeerd om courgettes te drogen… en dat lukte prima. Dus vandaag gaan we een grotere portie drogen om te bewaren voor later gebruik.

Je zou de courgettes ook in een gewone heteluchtoven kunnen drogen op de laagste stand… tenminste als je een oven hebt die je op lage temperatuur kan zetten (50° bijvoorbeeld). En waarvan je de deur op een kier kan laten staan terwijl hij in werking is, zodat het vocht gemakkelijk weg kan. Zelf heb ik dit nooit geprobeerd, want mijn oven werkt niet als de deur op een kier staat 🙂 en ik zou het ook zonde vinden van het hoge energieverbruik (denk ik).
Als je de gelukkige eigenaar bent van een voedseldroger, dan wordt drogen een heel interessante optie om courgettes te bewaren. Zo’n droger verbruikt heel weinig energie (als je een goede hebt toch).
Wij hebben zelf nog niet zo heel lang een voedseldroger, maar ik ben er echt zó ontzettend blij mee 🙂 Dit is écht een goede aankoop geweest… al vond ik het toen best wel heel wat geld (daarom de aankoop tevoren ook eerst heel lang uitgesteld en veel vergeleken en reviews gezocht).
Deze Sedona Combo hebben wij nu in gebruik (niet goedkoop, maar hij wordt hier heel veel gebruikt):
De Sedona Combo is een horizontale voedseldroger die weinig energie verbruikt. Hij is vergelijkbaar met de populaire Excalibur.
›››
Ik heb courgette ook ingemaakt als zoetzuur, heerlijk bij kaas of bij nasi/bami.
En ook heb ik er chutney van gemaakt
beste ella, je berichtje dateert al van enkele jaren geleden, maar kun je me alsnog het recept courgetten zoetzuur en chutney bezorgen.
je vindt me ook op facebook
Leo Van Echelpoel – la Renaudie
In plaats van in kleine blokjes snijden en dan invriezen maak ik een hele dikke soep (alleen een bodempje water om ze aan de kook te brengen) die ik dan in porties invries. Ik heb het gevoel dat dat minder ruimte in de vriezer inneemt. Als je de soep dan ook in melkpakken in vriest kan het heel compact worden opgeborgen. Ideaal als ik s avonds te laat thuis kom om echt te koken.
Dat is ook wel een goed idee inderdaad Hanneke, zeker als je achteraf courgette-soep ervan wil maken. Maar als je het in kleine porties invriest, kan je het ook aan heel wat andere soepen toevoegen.